De lekkerst geurende wasparfum en schoonmaakproducten
Gratis verzending bij besteding v.a. € 40 binnen Nederland
4 exclusieve merken Wasparfum. Probeer ook de 100% natuurlijke BIO wasparfum
Meer dan 250 producten

Washok.nl - 22 / Nov / 2022

Winterjas wassen – 13 tips per soort jas

Winterjas wassen – 13 tips per soort jas

Het is bijna zover, de wintertijd gaat in! Dus haal de winterjas maar uit de kast en bereid je voor op kou, regen en wind. Is je jas toe aan een wasbeurt maar zie je er tegenop? We helpen je graag met tips & tricks! Je leest precies hoe je een winterjas moet wassen

 

Hoe vaak moet je een jas wassen?

Je warme trui, blouse of shirt was je veel vaker dan je jas. Zie je er misschien tegenop? Bang dat het verkeerd gaat? Je winterjas kun je het beste èèn keer in de twee maanden wassen. Dat betekend dus dat je de jas ongeveer twee keer in een seizoen de wasmachine in doet. We weten allemaal dat we dat niet doen… maar waarom eigenlijk niet? 

 

Wat is het stappenplan om een winterjas te wassen in de wasmachine

  1. Haal alle zakken leeg. Vooral bij kinderen vind je de meest gekke dingen in de jaszakken... die je absoluut niet in je wasmachine wil vinden! 
  2. Bekijk je jas goed. Zijn er opvallende vlekken? Behandel deze als eerste.
  3. Doe je jas binnenstebuiten in de wasmachine met gesloten ritsen en alle knopen dicht. Het is een optie om een grote waszak te gebruiken, maar dit hoeft niet. 
  4. Zit er een losse kraag aan de jas? Haal deze er af om beschadigingen te voorkomen.
  5. Controleer het waslabel goed van je jas en houd je hieraan. Elke jas is anders, dus houd je aan de voorschriften. Gebruik  het wasmiddel ‘extra hygiene’ voor een fijne reinigen en voeg een wasparfum naar keuze toe.
  6. Het drogen van de jas kun je het beste aan een hangertje doen. Ben je bang dat je jas 'uitzakt'? Of is de jas nog erg nat? Laat de jas dan liggen drogen op een droogrek. Is het mooi weer? Droog dan zeker buiten!
  7. Controleer het label van de jas of je het kledingstuk wel of niet kan strijken. 

Winterjas wassen stappenplan


Moet je een winterjas uitwassen met een tennisbal?

Je jas wassen met een tennisbal kan ervoor zorgen dat je jas zijn vorm goed behoud. Heb je geen tennisballen in huis? Drogerballen zijn ook goed te gebruiken! Doe de ballen samen met de jas in de wasmachine, zorg ervoor dat alle ritsen gesloten zijn. Kijk op het waslabel welk programma je het beste kan gebruiken, bijvoorbeeld het outdoorprogramma, of een kort programma om de jas enkel op te frissen.

Op hoeveel graden?

De meeste jassen kunnen gewoon in de wasmachine gewassen worden. Op het waslabel in de jas kun je precies zien op welk programma en hoeveel graden de jas gewassen kan worden, maar vaak is dit niet hoger dan 40 graden.

Mag je ook centrifugeren? En mag de jas ook in de droger?

Ja je winterjas kan prima op de centrifugeerstand. Een jas zuigt zich helemaal vol met water, dus het is verstandig om te centrifugeren. Maar zet de machine niet op meer dan 800 toeren. Veel jassen mogen in de droogmachine, maar wij adviseren altijd om een jas aan een hanger te drogen en het liefst buiten natuurlijk! Wil je de jas toch drogen in de droogmachine? Zet de droger dan op een langzaam programma en een lage temperatuur.

Welk wasmiddel gebruik je?

Is je jas erg vies of kan wel een goede opfrisbeurt gebruiken? Gebruik dan extra hygiene van The Laundry Story. Heb je een gekleurde jas? Gebruik dat het wasmiddel voor bonte was.

 

Maakt het uit of het een dikke of dunne jas is?

Bijna alle jassen kunnen goed in de wasmachine, maar controleer altijd het waslabel! De droogtijd verschilt uiteraard wel tussen een dunne en dikkere jas.

 

Winterjas wassen - dunne of dikke jas

 

Is het een jas met of zonder kraag?

Jassen met kragen kunnen gewassen worden, maar het is wel verstandig om de kraag los te pakken als dit kan. Dit voorkomt beschadigingen aan je jas. 

Kan een vieze winterjas direct in de wasmachine, of moet je deze eerst schoonmaken?

Als er echt veel modder aan de jas zit moet dit eerst met een doekje en klein sopje verwijderd worden. Behandel heftige vlekken voor de tijd met een vlekverwijderaar. Eventueel kun je de vieze jas even laten weken in een sopje voordat het de wasmachine in gaat. Bij een extreem vieze jas kun je een wasprogramma gebruiken als 'intensief extra' of het 'outdoor' programma. Controleer hiervoor wel altijd het waslabel van de jas.

Tips om een gewatteerde winterjas te wassen

Om zo lang mogelijk van je gewatteerde jas te genieten is het verstandig om je jas om een wolprogramma te wassen. Doe dit op 30 graden en centrifugeer kort.

Hoe moet je een winterjas wassen die waterdicht moet blijven?

Was de jas apart op 30 graden en centrifugeer heel kort, dan blijft de kwaliteit van de jas hartstikke goed!

Wollige of donzen winterjas wassen? Is de vulling geklonterd?

Een wollige of donzen winterjas kun je wassen en drogen met tennisballen of drogerballen. Zo blijft de jas goed en gaat de vulling niet klonten. Voor een donzen jas zijn speciale wasmiddelen verkrijgbaar. Gebruik zeker geen wasverzachter, dit is heel slecht voor het dons in de jas.

Leren jassen wassen

Kies bij een leren jas zo vaak mogelijk voor een handwas. Doe de jas binnenstebuiten en maak de jas helemaal schoon met een sopje. Spoel de jas vervolgens uit met lauwwarm water.

Wil je de jas toch in de wasmachine doen? Controleer dan het waslabel! Vaak kun je beter kiezen voor het wasprogramma voor de fijne was of wol.

Polyester jas wassen

Je kunt polyester gewoon in de wasmachine wassen op maximaal 40 graden.

Bodywarmer wassen

Ook bij een bodywarmer is het verstandig om 2 of 3 ballen toe te voegen tijdens het wassen. Zo blijft de bodywarmer mooi in vorm!

Puffers wassen

Als je je puffer jas wilt wassen doe dit dan met een wol / dons programma en zet de temperatuur niet hoger dan 30 graden. Voeg 2 tennisballen of drogerballen toe en laat de wasmachine zo kort mogelijk centrifugeren. Gebruik eventueel een speciaal wasmiddel voor dons, en gebruik geen wasverzachter.

 

Nep bontjas wassen

Nepbontjassen wassen

Een nepbontjas kun je het beste met de hand wassen. Gebruik koud water en wasmiddel geschikt voor wol. Leg de jas over een droogrek om het goed te laten drogen.

Sportjassen wassen

Sportjassen... gaan stinken! Doe deze jasjes dus eerst even in een sopje en laat dit even goed intrekken voordat je het jasje in de wasmachine doet. Controleer het waslabel eerst grondig om te kijken op welke temperatuur je het jasje kan wassen. Voeg een heerlijke wasparfum naar keuze toe om het jasje weer lekker fris te laten ruiken.

 

Krijg je zweetgeur uit een winterjas zonder deze te wassen?

Heb je geen tijd om je jas in de wasmachine te doen? Gebruik dan een van de textielverfrissers om je jas toch lekker te laten ruiken! 

Hoe laat je een winterjas heerlijk fris ruiken?

Wil je je jas niet in de wasmachine doen dan gebruik je een heerlijke textielverfrisser. Gaat de jas wel in de wasmachine? Voeg dan een wasparfum naar keuze toe in het bakje van de wasverzachter en geniet van een heerlijk ruikende jas! 

Welke wasparfum gebruik je?

Geuren zijn erg persoonlijk! Voor mannen zijn er diverse soorten geuren zoals Yo Go en Neve, deze geuren zijn ook erg geschikt voor sportkleding. Voor wollen kleding is de zachte geur 'Dolce' een aanrader. Een tip is ook om een proefpakket uit te proberen zodat je weet welke geuren bij je passen. 

Proefpakket Wasparfum

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Washok 9.1 / 10 - 465 Reviews @ Feedback Company