De lekkerst geurende wasparfum en schoonmaakproducten
Gratis verzending bij besteding v.a. € 40 binnen Nederland
4 exclusieve merken Wasparfum. Probeer ook de 100% natuurlijke BIO wasparfum
Meer dan 250 producten

Femke - 05 / Jan / 2022

De was doen - Hoe moet ik beginnen?

De was doen - Hoe moet ik beginnen?

De was doen, het zal niet in je rijtje met ‘favoriete hobby’s’ staan. Maar helaas is het wel iets dat (vaak) meerdere keren per week terug komt. We hebben het er dus maar mee te doen! Als we dan toch aan de slag moeten kunnen we het beter maar zo goed en efficiënt mogelijk doen. In dit artikel willen we jullie dus graag stap-voor-stap meenemen in het doen van de was, met natuurlijk de nodige tips&tricks!

 

 

De was doen voor beginners

Iedereen komt een keer op het punt dat ze voor het eerst met een wasmand vol vieze was voor de wasmachine staan. Want op een gegeven moment heb je toch echt niets schoons meer om aan te trekken. Bij de ene persoon breekt het zweet zich uit en bij het andere persoon gaat het wassen van een leien dakje. Misschien grijp je wel meteen naar je telefoon om je moeder of zus te facetimen?

Ook wij willen je graag even op gang helpen, en de grootste problemen bij je wegnemen. Want zo moeilijk is het allemaal niet! Keer de wasmand maar vast om en sluit alle ritsen, doe de knopen dicht, keer mooie truien binnenstebuiten en controleer alle zakken op papiertjes, pennen en losgeld. Samen zorgen we dat jouw kleding langer mooi blijft.

 

Wat zijn de stappen?

De was doen bestaat uit een aantal stappen, we hebben een handig overzichtje voor jullie gemaakt:

  • De voorbereiding: alle kleding checken op knopen, ritsen en broekzakken controleren
  • Was sorteren, maak verschillende stapeltjes zoals donkere-, lichte- en bonte was.
  • Start met de eerste was en bepaal het programma
  • Doseer het juiste wasmiddel, wasverzachter of wasparfum
  • Haal na afloop van het programma de was uit de machine en hang de kleding aan een droogrek of gebruik de droogmachine
  • Alle schone en droge was kan gestreken, gevouwen en opgeruimd worden

 

rits sluiten voor wassen

 

Hoe kan ik me het beste voorbereiden?

Zorg dat je de tijd hebt om de was te doen. Er gaat vaak toch iets meer tijd inzitten dan dat je van te voren denkt. Vooral als het een van de eerste keren is dat je de was gaat doen kun je er beter ruim de tijd voor nemen. Natuurlijk is het ook handig dat je al je wasmiddelen, wasverzachters en wasparfums ruim op voorraad hebt zodat je niet misgrijpt zodra je de was wil gaan doen.

 

de was sorteren

 

Hoe sorteer ik de was?

Er zijn verschillende soorten was, hieronder beschrijven we ze uitgebreid:

 

♥ Donkere was (zwart, grijs en donkerblauw)

Je donkere kleding zoals zwart en donkerblauw wil je natuurlijk ook echt donker houden. Daarom is het belangrijk dat je deze kledingstukken apart gaat wassen. Ga je bijvoorbeeld je zwarte trui bij je witte shirt wassen dan heb je een grote kans dat je witte shirt niet meer mooi wit is na de tijd maar een grauwe waas heeft. Ook voorkom je dat je zwarte kleding vaal wordt. De donkere was kan je wassen met een temperatuur van 30°C of 40°C. Gebruik hiervoor speciale wasmiddel voor de donkere was.

 

♥ Witte was

Klinkt makkelijk, en dat is het ook! Alle was die wit is kan hierbij zoals shirts, broeken, bloesjes etc. Handdoeken en ondergoed kan hier ook bij maar je kan er ook voor kiezen om dit apart te wassen met een hogere temperatuur. De witte was kan ook met een temperatuur van 30°C of 40°C gewassen worden. Gebruik hiervoor een wasmiddel voor de witte was.

 

♥ Bonte was

Heb je veel gekleurde kleding? Dit is de bonte was. Rood, geel, oranje, paars.. deze kleuren kunnen allemaal bij elkaar in de trommel. Draai het programma op 30°C en gebruik een wasmiddel voor bonte was.

 

♥ Synthetische was

De synthetische was zijn stoffen als acryl, nylon en polyester. Bij deze stoffen moet je vooral goed de wasvoorschriften bekijken want elke stof kan verschillen! Deze kleding kan je het beste op een lage temperatuur wassen en controleer goed of deze stoffen wel of niet in de droogmachine kunnen en gestreken kunnen worden.

 

♥ Fijne was

Fijne was zijn stoffen als wol en zijde. Veel wasmachines van tegenwoordig hebben hier speciale wasprogramma’s voor. De temperatuur wordt tijdens dit programma niet hoger dan 40°C en let er op dat je de trommel niet te vol doet.

 

♥ Vuile was

Het kan natuurlijk zijn dat je de hele middag hebt gemountainbiked in het bos of lekker een voetbalwedstrijd in de regen hebt gespeeld. Je kleding is dan echt vies! Net als in werkkleding kunnen in deze kledingstukken heftige vlekken zitten. Voordat je de kleding in de wasmachine doet zou je het even kunnen voorbehandelen en in laten weken met een vlekverwijderaar. Zet de temperatuur iets hoger, tot 60°C en gebruik een goed wasmiddel voor extra vieze was.

 

handwas doen

 

Wat is handwas?

Sommige kledingstukken kunnen helaas niet in de wasmachine. Denk bijvoorbeeld aan kledingstukken met speciale kleuren of pailletten op de stof. Dit staat altijd op het label aangegeven. Als er een een icoontje van een hand in het water opstaat moet dit kledingstuk met de hand worden gewassen.

De handwas kun je het beste doen in bad, de gootsteen of een emmer met lauwwarm water. Zorg dat je genoeg ruimte hebt voor het kledingstuk dat je wilt wassen. Voeg een wasmiddel toe die geschikt is voor de handwas. Is de kleding heel vuil? Dan kun je de kleding beter eerst even laten inweken in het sopje. Na het inweken dompel je het kleding stuk een paar keer onderwater.

Wringen en wrijven kun je beter niet doen om beschadiging van het kledingstuk te vermijden. Spoel daarna het kledingstuk goed uit onder stromend water en laat het drogen op het wasrek. Is het kledingstuk te groot en te zwaar voor het wasrek? Leg het dan vlak neer op een handdoek.

 

Wanneer gebruik ik een voorwas?

Is je kleding erg vies? Dan kun je ervoor kiezen om een voorwas te gebruiken. Dit programma gebruik je om vlekken los te weken voordat het hoofdprogramma begint. Bij nieuwe wasmachines zit vaak ook een wasmiddelvakje die speciaal voor de voorwas is.

 

Welk wasprogramma kan ik het beste gebruiken?

Er zijn een aantal standaard wasprogramma’s die bijna op elke wasmachine zitten:

 

Katoen
Dit is het meest gebruikte wasprogramma en kun je gebruiken van koud tot 95°C.

Gemengde was
Dit programma is geschikt voor katoen, linnen en gemengde stoffen. Je gebruikt dit programma tot 60°C. 

Synthetisch / Easy Care / Anti-kreuk

Stoffen die wat voorzichter moeten worden gewassen zoals polyester en viscose kunnen op dit programma. Die wasprogramma gaat tot 60°C en heeft een lager toerental.

Eco 40-60

Dit wasprogramma is een echt ecoprogramma, het verbruikt vooral minder water. Het wasprogramma is geschikt voor normaal bevuild katoenen wasgoed, wat volgens het waslabel gewassen kan worden op 40 of 60°C.

 Fijne was

Het programma voor de fijne was is alleen mogelijk om te draaien met lagere temperaturen, ook draait de trommel minder intensief en een laag toerenaantal.

Spoelen / centrifugeren

Wil je kleding alleen uitspoelen of extra laten spoelen? Of wil je alleen centrifugeren na bijvoorbeeld een handwas als de kleding nog te nat is? Dan kies je voor dit programma.

 

Verder zijn er vaak ook nog extra wasprogramma’s op de wasmachine waar je voor zou kunnen kiezen. Zo heb je bijvoorbeeld een kort programma, voorwas, machinereiniging, outdoor, stoom en stil.

 

Beladen

We doen het allemaal wel eens… die trommel even goed volstoppen! Maar is het wel zo goed? Eigenlijk niet! Het overbeladen van je wasmachine verminderd het wasresultaat aanzienlijk doordat het wasgoed als een massa door de trommel gaat. Het wasmiddel kan dus niet alle kleding bereiken. Als je de trommel te vol stopt betekend het ook dat de druk op de trommel verhoogd, dit kan veel schade opleveren aan je trommellagers of deur.

 

Hoe moet je je wasmiddel doseren?

De dosering van je wasmiddel hangt van vele factoren af. Hoe vol zit je machine? Hoe vies zijn je kledingstukken? Voor de juiste dosering kijk je daarom altijd naar het doseeradvies op de fles. Bij het wasmiddel van The Laundry Story is 1 dop genoeg voor een volle trommel met was.

 

was droog combinatie

 

Wassen en drogen. Hoe doe ik dat?

Je kleding drogen kan op verschillende manieren. Onze voorkeur heeft altijd om de kleding lekker buiten te drogen, maar helaas is dat met het Hollandse weer niet altijd mogelijk. Natuurlijk zijn er ook diverse manieren om binnen te drogen, zoals een wasrek of de droogmachine. Wil je de droogtijd in de droogmachine verkorten? Dan is onze tip om drogerballen te gebruiken. Deze schudden de kleding goed door elkaar en verkorten het droogprogramma.

Controleer wel altijd vooraf het kledingvoorschrift!

 

De was doen voor gevorderden

Doe je al iets langer de was? Dan merk je dat je een eigen routine ontwikkeld. Zo doe je de natte handdoeken uiteraard niet bij je droge kleding in de wasmand. Dit kan schimmel en stank veroorzaken en dat is zonde! Je hebt in je kast altijd een voorraad van je favoriete wasmiddelen, wasverzachters en wasparfums staan zodat je nooit misgrijpt.

Elke maand zorg je dat je de wasmachine reinigt. Dit doe je door in ieder geval regelmatig een kookwas te draaien op 95°C. Wil je een flinke reiniging dan gebruik je een flinke scheut azijn in het wasmiddelbakje en draai je een kookwas. Door de hoge temperatuur met azijn lossen vet, vuil en kalk op.

 

De was laten doen, of toch zelf aan de slag?

Als je echt geen tijd (of zin) hebt om de was zelf te doen is het een optie om je was naar de wasserette te brengen. Dit heeft natuurlijk voor- en nadelen. Een voordeel is dat je kleding gewassen wordt door een professional. Een nadeel is dan wel dat je er echt naar toe moet gaan. Heb je een wasmachine thuis dan kun je meteen aan de slag.

 

Mag je was met wasverzachter gewassen in de droger doen?

Liever niet! Wasverzachter is heel slecht voor je droger. Door de wasverzachter ontstaat er namelijk een vetlaagje op de sensor die meet of je kleding al droog is. Als deze sensor niet meer goed kan meten blijft de droogmachine dus onnodig draaien! De vettige laag van de wasverzachter kan ook schade brengen aan je trommel, leidingen en het filter. 

Als je de kleding wel graag wilt drogen in de droogmachine is het een oplossing om wasparfum te gaan gebruiken. Kleding gewassen met wasparfum kan wel in de droogmachine.

 

wasmiddel en wasparfum

 

Welk wasmiddel, wasverzachter of wasparfum kies ik?

Iedereen heeft natuurlijk een favoriet, vooral een geur is erg persoonlijk. Onze favoriete wasmiddelen, wasverzachters en wasparfums zijn die van The Laundry Story. Heerlijke geuren en schone, zachte was! Als je de geuren van de wasparfums eens wilt testen is een proefpakket een goed idee, zo kun je kennis maken met alle geuren die er zijn!

 

 

Hopelijk kunnen jullie na aanleiding van dit artikel goed aan de slag met de was. Misschien heb je zelf nog een goede tip voor andere lezers van dit artikel, laat dan zeker hieronder een bericht achter!

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Washok 9.1 / 10 - 465 Reviews @ Feedback Company