De lekkerst geurende wasparfum en schoonmaakproducten
Gratis verzending bij besteding v.a. € 40 binnen Nederland
4 exclusieve merken Wasparfum. Probeer ook de 100% natuurlijke BIO wasparfum
Meer dan 250 producten

Dianne - 06 / Mar / 2024

Koelkast schoonmaken – Hoe doe je dat? En hoe vaak?

Koelkast schoonmaken – Hoe doe je dat? En hoe vaak?

Hoe vaak maak jij je koelkast schoon? Met deze tips maak je jouw koelkast brandschoon, zo vermijd je bacteriën en onaangename geuren.

Koelkast schoonmaken – Hoe doe je dat? En hoe vaak?


Een schone en frisse koelkast is essentieel voor het behoud van voedselveiligheid en het verminderen van geuren. Maar hoe maak je de koelkast schoon en hoe vaak moet je dit doen? In deze blogpost delen we handige tips en stappen om jouw koelkast brandschoon te houden.

Hoe maak je de koelkast schoon? Welke stappen moet je volgen?


Het schoonmaken van je koelkast is een belangrijke taak om ervoor te zorgen dat je voedsel veilig en fris blijft. Volg deze eenvoudige stappen om je koelkast grondig te reinigen.


1. Leeg de koelkast volledig: Verwijder alle voedingsmiddelen en leg ze op een veilige plek, zoals een koeltas met ijs.
2. Maak een sopje: Meng wat mild afwasmiddel met warm water in een emmer of bakje.
3. Reinig de binnenkant: Gebruik een schone doek of spons om de planken, lades en wanden van de koelkast af te vegen met het sopje. Let op eventuele gemorste etensresten of plakkerige vlekken.
4. Vergeet de deurrubbers niet: Veeg ook de rubberen afdichtingen aan de binnenkant van de koelkast af met het sopje om vuil en bacteriën te verwijderen.
5. Droog alles grondig af: Gebruik een schone, droge doek om alle oppervlakken goed af te drogen voordat je weer voedsel terugplaatst.
6. Plaats het voedsel terug: Zorg ervoor dat je alleen schoon en onbeschadigd voedsel terugplaatst in de koelkast.

Het regelmatig schoonmaken van je koelkast helpt bij het behouden van hygiëne en verlengt de levensduur van je apparaat. Het kost een paar minuten, maar het kan veel problemen voorkomen.

Wat is de reden dat de koelkast stinkt?


Het is belangrijk om te begrijpen waarom de koelkast soms onaangename geuren kan hebben. Voedselresten kunnen zich ophopen in hoekjes en gaatjes, wat bacteriën aantrekt die een onaangename geur veroorzaken. Daarnaast kunnen bedorven etenswaren of lekkende verpakkingen ook bijdragen aan een stinkende koelkast.

Hoe vaak moet je de koelkast schoonmaken?


Het regelmatig schoonmaken van je koelkast is cruciaal om bacteriën te voorkomen en een frisse geur te behouden. Over het algemeen wordt aanbevolen om dit eens in de drie maanden te doen. Toch, als je merkt dat er veel gemorst voedsel of lekkende verpakkingen zijn, kan het nodig zijn om vaker schoon te maken.

Koelkast schoonmaken

Energieverbruik van de koelkast verminderen – een positief effect van het schoonmaken


Naast het bevorderen van hygiëne heeft regelmatig schoonmaken van de koelkast ook een positief effect op het energieverbruik. Een schone koelkast werkt efficiënter en verbruikt dus minder energie. Dit kan leiden tot lagere energiekosten en een verminderde impact op het milieu.

Afvoergaatje koelkast schoonmaken – Hoe doe je dat?


Een ander belangrijk onderdeel van het schoonmaken van de koelkast is het reinigen van het afvoergaatje. Dit kleine gaatje bevindt zich meestal aan de achterwand van de koelkast en kan verstopt raken met vuil en voedselresten. Om verstopping te voorkomen, kun je dit regelmatig schoonmaken met behulp van een wattenstaafje gedrenkt in warm water en mild schoonmaakmiddel.

Water onderin koelkast. Wat is de reden van condens in de koelkast. Moet je daarna extra schoonmaken?


Het is normaal om water onderin je koelkast aan te treffen, maar wat is eigenlijk de reden hiervan? Het kan veroorzaakt worden door condensatie. Dit komt door temperatuurverschillen en vochtigheid in de lucht. Moet je je nu extra zorgen maken en extra schoonmaken? Niet per se. Het is normaal dat er af en toe wat water ophoopt, vooral als je veel vochtige producten in de koelkast hebt staan. Echter, als je merkt dat er steeds meer water zich ophoopt of als er een onaangename geur ontstaat, dan is het wel verstandig om actie te ondernemen.

Welk schoonmaakmiddel of allesreiniger is het beste?


Voor het reinigen van de binnenkant van de koelkast kun je het beste kiezen voor een mild schoonmaakmiddel of allesreiniger vermengd met warm water. Vermijd agressieve chemische producten, omdat deze schade kunnen veroorzaken aan de koelkast en jouw voedsel. Onze persoonlijke favoriet voor de lente is de allesreiniger ‘Fresh ’n Bright’ van The Laundry Story. Het is een heerlijke frisse geur die ideaal is voor het schoonmaken van je woonkamer, keuken of slaapkamer!

Fresh 'n Bright

Hoe maak je de rubbers van de koelkast schoon?


De rubberen afdichting van de koelkastdeur kan vuil en voedselresten verzamelen, wat de werking ervan kan belemmeren. Ook kunnen er nare geurtjes ontstaan. Gelukkig is het schoonmaken van de rubbers een eenvoudige klus. Open de deur en schakel de koelkast uit. Vervolgens maak je een sopje met warm water en milde zeep. Gebruik een zachte doek om in het sopje te dopen en wring deze goed uit. Veeg voorzichtig vuil en vet af van de rubberen afdichtingen. Let op dat je niet te hard wrijft om te voorkomen dat je beschadigd raakt. Om moeilijk bereikbare gebieden, zoals randen en hoekjes, schoon te maken, gebruik een tandenborstel die is gedoopt in het sopje. Spoel de doek regelmatig uit in schoon water om zeepresten te verwijderen. Droog de rubbers grondig af met een schone droge doek. Als laatste, controleer of er geen restanten achterblijven en sluit dan de koelkast weer aan.

Door regelmatig de rubbers van je koelkast schoon te maken, blijft deze goed functioneren en voorkom je problemen op lange termijn.

Rubberen strip koelkast

Een speciaal onderwerp: De koelkast schoonmaken op de kinderopvang


Als je verantwoordelijk bent voor het schoonmaken van de koelkast op een kinderopvang, is het nog belangrijker om extra aandacht te besteden aan hygiëne. Zorg ervoor dat je alle bovengenoemde stappen volgt en gebruik eventueel desinfectiemiddelen die veilig zijn voor kinderen.

Een schone koelkast is niet alleen essentieel voor voedselveiligheid, maar zorgt ook voor een frisse geur en vermindert het energieverbruik. Door regelmatig schoon te maken en de juiste stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw koelkast altijd in topconditie blijft. Vergeet niet om ook het afvoergaatje en de rubberen afdichting grondig schoon te maken, omdat deze vaak overgeslagen worden bij het reguliere onderhoud.

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Washok 9.1 / 10 - 465 Reviews @ Feedback Company