De lekkerst geurende wasparfum en schoonmaakproducten
Gratis verzending bij besteding v.a. € 40 binnen Nederland
4 exclusieve merken Wasparfum. Probeer ook de 100% natuurlijke BIO wasparfum
Meer dan 250 producten

Washok.nl - 05 / Dec / 2023

Kaarsvet verwijderen van kleding, hout of glas. Hoe doe je dat?

Kaarsvet verwijderen van kleding, hout of glas. Hoe doe je dat?

Kaarsvet verwijderen. Hoe doe je dat? In dit blog lees je hoe je kaarsvet verwijdert uit kleding. En hoe je dat weer lekker fris maakt. Ook vertellen we hoe je kaarsvet verwijdert van glas en hout. Lees je mee?

We zitten nu echt in de donkere maanden, tijd voor wat extra gezelligheid! In deze periode en natuurlijk met de feestdagen op komst steken we maar al te graag wat kaarsjes aan voor wat extra warmte en sfeer. Maar helaas gaat dit ook regelmatig mis! We hebben het nu niet over de grotere ongelukken die kunnen gebeuren met vuur, maar over het kaarsvet!

Tijdens het uitblazen van de kaarsen of het verplaatsen van een kaars kan het zomaar gebeuren dat er wat kaarsvet op je kleding komt. Hoe los je dit op? Wij helpen je hier graag mee!

 

kaarsvet uit kleding verwijderen

Kaarsvet uit kleding halen

Het verwijderen van kaarsvet uit kleding kan een beetje lastig zijn, maar met de volgende stappen moet het lukken:

 • Laat het kaarsvet drogen: Als het kaarsvet nog nat is, laat het dan eerst volledig drogen. Probeer het niet sneller hard te laten worden. Je hebt misschien de neiging om met papieren handdoeken te deppen, maar doe dat niet. Je duwt daarmee het vet dieper in de stof
 • Schraap voorzichtig af: Zodra het kaarsvet droog is, gebruik je een bot mes, pasje of lepel om voorzichtig het overtollige kaarsvet van de stof te schrapen. Doe dit voorzichtig om beschadiging van de stof te voorkomen!
 • Warmtebron gebruiken: Leg vervolgens een papieren zak of keukenpapier over het kaarsvet. Gebruik een warm strijkijzer (niet te heet om schade aan de stof te voorkomen) en strijk over het papier. Het kaarsvet zou moeten smelten en worden opgenomen door het papier. Zorg ervoor dat je niet rechtstreeks op de stof strijkt
 • Vlekverwijderaar: Breng een vlekverwijderaar of ontvetter aan op de overgebleven vlek en laat het een tijdje intrekken. Het ene kledingstuk is je meer dierbaar dan het andere. Wil je het echt goed doen? Ga dan naar de winkel en kies voor HG Vlekweg 3
 • Wassen: Was het kledingstuk vervolgens zoals je normaal zou doen. Controleer of de vlek volledig is verdwenen voordat je het kledingstuk in de droger stopt, omdat hitte de vlek kan fixeren

 

Let op: Test altijd eerst een kleine, onopvallende plek van de stof voordat je een reinigingsmiddel of methode toepast om er zeker van te zijn dat het geen schade veroorzaakt.

 

 

kaarsvet op tafelkleed

Kaarsvet uit het tafelkleed krijgen

Het verwijderen van kaarsvet uit een tafelkleed kan op dezelfde manier als bij kleding. Controleer de stappen hierboven voor het mooiste resultaat.

 

Kaarsvet uit tapijt halen

Het verwijderen van kaarsvet uit tapijt kan lastig zijn, maar het is mogelijk met de juiste aanpak. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

Benodigdheden:

 • Papieren zakdoekjes of keukenpapier
 • Een strijkijzer
 • Een plastic zak of plastic folie
 • IJsblokjes

 

Stappen:

 • Laat het kaarsvet uitharden: Als het kaarsvet nog zacht is, wacht dan tot het volledig is uitgehard. Je kunt dit versnellen door een paar ijsblokjes in een plastic zak of plastic folie te doen en deze op het kaarsvet te leggen. Hierdoor wordt het kaarsvet hard en broos, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is.
 • Verwijder zoveel mogelijk kaarsvet: Schraap voorzichtig met een bot mes, pasje of lepel het grootste deel van het harde kaarsvet weg. Doe dit voorzichtig om het tapijt niet te beschadigen.
 • Papieren zakdoekjes of keukenpapier: Plaats een paar lagen papieren zakdoekjes of keukenpapier over het resterende kaarsvet.
 • Strijkijzer: Zet het strijkijzer op een lage stand (geen stoom) en beweeg het over het papieren zakdoekje. Het kaarsvet zal smelten en door het papier worden opgenomen.
 • Herhaal indien nodig: Herhaal dit proces met schone delen van het papieren zakdoekje totdat al het kaarsvet is verwijderd.

 

Belangrijk: Wees voorzichtig met het strijkijzer en zorg ervoor dat het niet te heet is om schade aan het tapijt te voorkomen. Test het strijkijzer op een onopvallend deel van het tapijt voordat je het op de gekleurde plekken gebruikt om er zeker van te zijn dat het tapijt niet beschadigd raakt.

 

Afwasmiddel, allesreiniger of wasmiddel gebruiken bij het verwijderen van kaarsvet?

Bij bepaalde stappen in de behandeling zijn producten als afwasmiddel, allesreiniger en wasmiddel goed te gebruiken. Bijvoorbeeld als je kaarsvet in kleding hebt gekregen moet je het kledingstuk in de laatste stap wassen zoals je het altijd doet. Het is dan goed om wasmiddel extra hygiëne te gebruiken.

 

Kaarsvet verwijderen van hout

Kaarsvet van hout verwijderen is een lastig klusje, maar het is zeker mogelijk! Volg de volgende stappen voor een zo goed mogelijk resultaat:

Bevries het kaarsvet:

Doe ijsblokjes in een plastic zak en plaats de zak op het kaarsvet en laat het een paar minuten bevriezen. Dit zorgt ervoor dat het kaarsvet hard wordt en makkelijker te verwijderen is.

Voorzichtig schrapen:

Zodra het kaarsvet bevroren is gebruik je een spatel of bot mes om voorzichtig het kaarsvet van het oppervlak te schrapen. Doe voorzichtig zodat er geen beschadigingen op het hout komen.

Veeg resten weg:

Veeg de losse kaarsvetresten weg met papieren doekjes. Zorg er voor dat je het kaarsvet niet in het hout wrijft.

Reinig het oppervlak:

Meng een oplossing van gelijke delen water en azijn. Dompel een zachte doek in de azijnoplossing en reinig het houten oppervlak waar het kaarsvet zat. Wrijf voorzichtig om eventuele resterende was en vlekken te verwijderen.

Spoel en droog:

Spoel het gereinigde gebied af met een schone, vochtige doek om de azijnoplossing te verwijderen. Droog het hout vervolgens grondig af.

Gebruik mild reinigingsmiddel:

Als het kaarsvet nog steeds aanwezig is na het azijnproces, kun je een mild reinigingsmiddel gebruiken dat geschikt is voor hout. Breng het reinigingsmiddel aan volgens de instructies op de verpakking en veeg het vervolgens af met een schone, vochtige doek.

Zorg ervoor dat je voorzichtig bent tijdens het proces om schade aan het hout te voorkomen. Test indien mogelijk eerst een klein, onopvallend deel van het hout om er zeker van te zijn dat de gebruikte methoden het oppervlak niet aantasten.

 

 

kaarsvet verwijderen

Kaarsvet verwijderen van glas

Laat het kaarsvet stollen:

Laat het kaarsvet volledig stollen voordat je begint met het verwijderen. Dit kan enkele uren duren.

Schraap grotere stukken weg:

Gebruik een plastic spatel om voorzichtig de grotere stukken gestold kaarsvet van het glas te schrapen. Wees voorzichtig om het glas niet te krassen.

Papieren handdoeken:

Gebruik papieren handdoeken of keukenpapier om overtollig kaarsvet weg te vegen.

Heet water:

Vul een bak met heet (niet kokend) water.

Onderdompelen in warm water:

Dompel het glas in het water zodat het kaarsvetgedeelte onder water komt te staan. Laat het een paar minuten weken.

Schrapen en wrijven:

Gebruik opnieuw de plastic spatel om het zachte kaarsvet voorzichtig van het glas te schrapen. Wrijf met een doek om eventuele resterende vlekken te verwijderen.

Reinigen met afwasmiddel:

Meng warm water met een beetje afwasmiddel. Gebruik een spons of doek om het glas grondig te reinigen en eventuele overgebleven wasresten te verwijderen.

Azijnoplossing:

Als er nog steeds resten zijn, kun je een oplossing van gelijke delen water en azijn gebruiken. Breng de oplossing aan op het glas, laat het een paar minuten inwerken en veeg het vervolgens af.

Naspoelen en drogen:

Spoel het glas af met schoon water en droog het grondig af met een schone doek.

 

 

 

kaarsvet uit kleding verwijderen

Kan je wasparfum toevoegen als je kleding met een vetvlek in de wasmachine gooit?

Voordat je gaat wassen is het belangrijk het kaarsvet te verwijderen met de stappen zoals eerder beschreven. Pas daarna ga je wassen. Als je kleding met een kaarsvetvlek in de wasmachine doet is het belangrijk dat je de instructies op het waslabel goed opvolgt. Gebruik hierbij het extra hygiene wasmiddel van The Laundry Story. Gebruik wasparfum naar keuze voor een heerlijke geur.

 

 

 

Hopelijk hebben we je kunnen helpen met alle soorten kaarsvetvlekken en kun je weer genieten van de gezellige avondjes inclusief kaarsjes!

Washok 9.1 / 10 - 465 Reviews @ Feedback Company