De lekkerst geurende wasparfum en schoonmaakproducten
Gratis verzending bij besteding v.a. € 40 binnen Nederland
4 exclusieve merken Wasparfum. Probeer ook de 100% natuurlijke BIO wasparfum
Meer dan 250 producten

Irma - 11 / Feb / 2022

Wollen trui wassen – Hoe doe je dat?

Wollen trui wassen – Hoe doe je dat?

Een wollen trui is niet alleen mooi. Maar ook nog een goed voor het klimaat. Dus pak die heerlijke wollen trui uit de kast. Maar na het dragen is natuurlijk de vraag. Hoe moet je een wollen trui wassen? En hoe voorkom je dat deze gaat pluizen? Lees je mee?

Vandaag is het warme truiendag! Warme truiendag is de grootste klimaatactie van Nederland, zet de verwarming lager, trek een warme trui aan en bespaar 6% energie en CO2 per graad!

Maar warme truiendag is natuurlijk ook een goede reden om je mooiste trui uit de kast te halen en te combineren met je favoriete jeans, broek, jurk of rokje.

Natuurlijk is het ook wel eens de bedoeling dat je favoriete trui in de was moet. Maar hoe doe je dat precies? In dit artikel geven we alle tips & tricks over het wassen en drogen van je wollen kleding.

 

Hoe moet je een wollen trui wassen?

Ben je bang dat je een mooie wollen trui niet kan wassen? Zeker wel! De wollen truien die nu gemaakt worden kunnen zeker in de wasmachine. Zorg wel dat je die op een 30-graden programma speciaal voor wol doet. Dit programma behandelt je wollen kleding namelijk heel voorzichtig. Gebruik een vloeibaar wasmiddel samen met een klein beetje (neutrale) wasverzachter. Voor een heerlijke geur kun je nog een paar druppels wasparfum toevoegen.

 

wollen trui met de hand wassen

Kies je voor de wasmachine of voor handwas?

Ben je bang dat het niet goed gaat in de wasmachine? Of staat er een icoon van handwas op het label? Dan kies je natuurlijk voor een handwas. Je wollen trui kun je goed met de hand wassen maar zorg wel dat je geen heet water gebruikt in verband met het krimpen. Een wollen trui kun je niet in het water laten liggen om te laten weken, dit beschadigt namelijk de wolvezels. Wring de trui niet uit maar laat de trui liggend drogen op een handdoek.

wollen trui in de wasmachine

Hoe kun je wollen kleding drogen?

Wollen truien mogen absoluut niet in de droogmachine. Dan krijg je namelijk een trui in een kleiner maatje terug… Het beste is om je trui plat op een handdoek te laten drogen. Een natte wollen trui is namelijk erg zwaar en zal zijn vorm verliezen als je deze gaat ophangen.

Hoe kan het dat mijn wollen trui stinkt na het wassen?

Als wol te langzaam droogt stinkt het zeker. Vocht zorgt bij wol eigenlijk altijd voor de vieze geur. Zorg er dus voor dat de trui in een goed geventileerde ruimte kan drogen, maar het liefste buiten! Natuurlijk helpt het ook om een dopje wasparfum toe te voegen tijdens de wasbeurt.

 

wollen trui warm

Waarom mag je niet te heet wassen? En hoe kan het dat de wollen trui is gekrompen?

Wol kan niet tegen te warm water of de hitte van een droogmachine, hier zal het kledingstuk zeker van krimpen. Ook krimpt de kleding als je een heel verkeerd programma gebruikt. Was daarom vooral niet te heet, ook niet tijdens een handwas.

En hoe was je een wollen broek?

Een mooie wollen broek kan vaak ook gewoon in de wasmachine gewassen worden. Controleer hiervoor zeker de wasinstructies op het label. Ook de broeken moeten op een special wolprogramma gewassen worden met maximaal 30graden.

 

pluizen op wollen trui

Pluizen op wollen truien voorkomen - Start om het op de juiste manier te wassen

Pluisjes op een volle trui voorkomen is heel moeilijk. Als je een wollen trui aan hebt ben je natuurlijk ook gewoon aan het werk, bijvoorbeeld in de keuken of aan een bureau. Je schuurt met je trui langs de randen en daar kan een (wollen) trui natuurlijk niet goed tegen. Dit hoort ook zeker bij wol, maar een beetje extra liefde voor je favoriete trui helpt natuurlijk wel! Je start met het wassen. Draai als eerste je trui binnenstebuiten als je hem in de wasmachine wilt gaan doen. Ook zou je de trui in een grote waszak kunnen doen om hem toch iets beter te beschermen. Zorg er voor dat er geen kleding met ritsen en grote knopen bij je wollen kleding in de wasmachine zit zodat het hierdoor niet beschadigt.

Waarom een wollen trui gaat pillen

Een wollen trui gaat vooral pillen gewoonweg door het gebruik. Je trekt niet je favoriete trui aan en blijft de hele dag stil zitten… toch? Je bent gewoon aan het werk, gaat koken en stapt in de auto. Door het schuren van het aanrecht, je bureau of autogordel komen er helaas pluisjes op je trui. Maar dit is dus echt normaal!

 

ontpluizen wollen trui

Kleding ontpluizen met een pluizentondeuse

Gelukkig is er wel een goede oplossing voor deze pluisjes! Er zijn diverse pluizentondeuses op de markt die echt goed werken. Je haalt het apparaatje over je trui en het klusje is zo geklaard. Op deze manier kan je veel langer van je favoriete trui genieten.

 

wollen trui man

Het wassen van wollen kleding

Bang om je wollen kleding te gaan wassen? Dan hoef je na het lezen van dit artikel dus niet meer te zijn. Begin met het controleren van het waslabel en ga lekker aan de slag! Houd goed in de gaten of je de wasmachine op het wolprogramma hebt staan, en ga aan de slag met de juiste wasmiddelen en je favoriete wasparfum.

 

wasparfum beechy breeze

Hoe laat je wollen kleding lekker ruiken?

Wij kunnen niet meer zonder een dopje wasparfum! Vooral de zachtere geuren zoals de Dolce van Le Essenze Di Elda en Beachy Breeze van The Laundry Story zijn zeer geschikt voor je mooie wollen trui.

Wil je na het lezen van deze tips&tricks direct aan de slag met het wassen van je wollen kleding? Vergeet dat niet om wasmiddel en wasparfum alvast in te slaan!

 

Heb jij nog een goede tip voor het wassen en drogen van wollen kleding? Laat zeker een reactie achter onder dit artikel.

  • Henriëtte Henriëtte 11 / Feb / 2022 @ 04:44

    Bij handwas van een wollen trui kun je deze het beste eerst in het lauwwarme water zonder zeep dompelen. Dan een beetje knijpen en dan zie je dat de vezels zich langzaam vol zuigen. Pas dan doe je er zeep in. Vooral niet te veel. Doordat de vezels volgezogen zijn zonder zeep, kun je de zeep er sneller uitspoelen. Niet wringen en dan goed knijpen. Daarna wikkel ik de trui in een badhanddoek, zodat deze niet lekt. Je kunt hem een tijdje liggend drogen en evtueel later als deze half droog is op een kleerhanger hangen. Succes verzekerd

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Washok 9.1 / 10 - 465 Reviews @ Feedback Company