De lekkerst geurende wasparfum en schoonmaakproducten
Gratis verzending bij besteding v.a. € 40 binnen Nederland
4 exclusieve merken Wasparfum. Probeer ook de 100% natuurlijke BIO wasparfum
Meer dan 250 producten

Femke - 12 / Jan / 2022

Gordijnen wassen, stomen en drogen - Tips per Stofsoort

Gordijnen wassen, stomen en drogen - Tips per  Stofsoort

Gordijnen wassen? Dat hoeft echt niet vaak. We hebben handige tips om ze op te frissen. En als je dan toch echt moet wassen. Lees dan eerst deze adviezen.

Hoe vaak moet je gordijnen wassen?

Gordijnen wassen hoeft echt niet vaak, als je deze tips opvolgt!

Terwijl ik dit schrijf plof ik neer op de bank en kijk ik eens om me heen. De eerste week van januari zit er weer op. Dat betekent de kerstdecoratie eruit, de boel opruimen en alles weer fris en fruitig maken. Dus kom op, ga van die bank af en geef jezelf een schop onder je kont. Tijd om de handen uit de mouwen te steken. Januari is de ideale tijd om de gordijnen eens lekker aan te pakken.

 

Gordijnen wassen voorkomen met de stofzuiger en textielspray in de hand

Klopt die titel echt? Jazeker, je hoeft echt niet vaak je gordijnen te wassen. Maar, dan is wel het volgende nodig:

  • Lucht de kamers regelmatig goed door;
  • Stofzuig de kamer goed en gebruik daarbij alle zuigmonden van je stofzuiger.

Zoals je misschien wel weet zitten er in je stofzuiger allerlei zuigmonden. Even het klepje omhoog doen dan zie je het vanzelf. Heb je een steelstofzuiger? Dan worden deze opzetstukken er los bijgeleverd. Bewaar ze altijd netjes bij elkaar. Gebruik daarvoor een mandje of leeg doosje zodat je ze niet kwijtraakt. Zelf maak ik eerst alles stofvrij, voordat ik start met schoonmaken.

De beste accessoire om je gordijnen te stofzuigen, is de kleine platte zuigmond. Deze heeft meestal een rood fluwelen laagje, waardoor het opzetstuk ideaal is voor de tere stof van de gordijnen.

zuigmond stofzuiger

Zet de stofzuiger vooral niet op de ‘max stand’, maar gebruik het laagste toerental. Ga daarna voorzichtig met lange bewegingen van boven naar beneden. Doe dat laag voor laag langs het hele gordijn. Heb je hier eenmaal routine in, dan is dit klusje zo geklaard.

Schikt het niet om alle gordijnen in één keer te doen? Geen probleem, pak dan gewoon iedere keer als je stofzuigt even één gordijn mee. En, vergeet niet om ook boven de rail te stofzuigen en er daarna eventueel nog een doekje bij langs te halen.

Nu je toch die kleine zuigmond gebruikt, zuig dan meteen even de stoffen bank mee. Voor leer of suède gebruik je het zachte borsteltje.

  • Schaf een goede fles textielspray aan

Wanneer je bovenstaande gedaan hebt, zijn de gordijnen stofvrij en klaar om ‘in bad te gaan’ met textielverfrisser! Spray it on. En klaar zijn je ‘frisgewassen’ gordijnen.

Mijn favoriet is gloednieuw en gemaakt naar geheim recept, haha! Niet verder vertellen hoor, maar de geur is gebaseerd op Lait Frais van Diptyque in combinatie van Molecule01. De ultieme geurexplosie die je zelfs als parfum zou willen gebruiken: Cotton Candy Clouds textielspray van the Laundry Story.

Nog een tip: zet van deze textielspray een flesje in je auto. Vernevel het op je jasje, trui of blouse net voordat je uitstapt. Op die manier verwijder je de muffe geur van de auto. En doordat de geur zo lekker in de auto blijft hangen, ruikt deze ook meteen weer fris.

 

Tips om de gordijnen te wassen in de wasmachine

Natuurlijk kun je gordijnen ook gewoon in de wasmachine wassen. Maar let op: het kan dat de verkoper heeft gezegd dat niet te doen of dat het waslabel aangeeft dat de gordijnen niet in de wasmachine kunnen. 

De meeste soorten kun je gewoon in de machine doen. Gebruik hiervoor wel altijd een fijnwasmiddel en natuurlijk een scheutje wasparfum voor die extra schone geur.

Wasparfum doseer je in het vakje waar normaal gesproken wasverzachter in gaat. Hierdoor wordt het met de laatste spoeling opgenomen in het spoelwater en dat zorgt voor een heerlijk, fris en geurend resultaat.

 

 

 

vitrage gordijnen

Gewone gordijnen, vitrage of glasgordijnen

Normaal gesproken werkt bovenstaande werkwijze met alle soorten vitrage, glasgordijnen en normale gordijnen. Vraag bij twijfel toch even na aan de winkel waar je ze hebt gekocht.

 

 

haakjes gordijnen

Hoe ga je om met de haakjes aan de gordijnen?

De haakjes zijn tegenwoordig heel makkelijk te verwijderen, dus dat moet geen problemen opleveren.

IJzeren haakjes
Verwijder altijd de ijzeren haakjes. Laat je deze zitten, dan kunnen ze het hele gordijn kapot maken of zelfs de wasmachine zelf ruïneren.

Plastic haakjes
Plastic haakjes kun je in principe laten zitten. Maar gebruik wel deze truc: pak een zacht haarelastiek en wikkel deze boven (daar waar de haakjes zitten) rondom het gordijn. Stop dit deel in bijvoorbeeld een wasnetje of doe er een strakke sportsok omheen.

Op die manier beschermt het de wasmachine en de rest van je gordijn. Bovendien heb je zo minder werk om ze weer op te hangen.

 

Welk programma moet ik gebruiken?

Gebruik altijd een zijdeprogramma, spoelprogramma of kreukherstellend programma met het laagst aantal toeren. Is het programma klaar? Pak de gordijnen dan direct uit de wasmachine en hang deze meteen op.

Laat de gordijnen eerst helemaal dicht zodat ze netjes uitdrogen. Pas als ze droog zijn doe je je gordijnen open zoals je gewend bent.

Het hoort niet zo te zijn dat er water uit de gordijnen druipt terwijl ze hangen. Als dat zo is, doe dan de gordijnen weer even terug in de machine en zet deze kort op het centrifugeprogramma. Zo haal je het overtollige water goed uit je gordijnen.

 

Hoe laat je de gordijnen drogen?

De meest handige manier om gordijnen te laten drogen, is simpel maar effectief: laat ze na het wassen direct uithangen aan de rail of roede. De zwaartekracht doet zijn werk en haalt hiermee meteen de kreukels uit de stof.

 

Help, mijn gordijnen zijn toch gekreukt na het wassen

Het komt voor dat gordijnen erg gekreukt zijn na het wassen. Een kreuk is leuk zeggen ze dan. Of toch niet?

Bij kreuken vind ik de handstomer ideaal. Je vindt ze af en toe bij winkels als Action, Kruidvat of Blokker. Liggen ze in een zo’n bak midden in de winkel? Twijfel dan niet en koop deze gewoon of bestel online. Daar vind je vaak duurdere exemplaren, zoals die van The Steamery. Ze werken heel eenvoudig. Hang de gordijnen op en stoom de gordijnen weer glad van beneden naar boven. Zo makkelijk is het!

 

De overgordijnen of inbetweens wassen

Overgordijnen zijn vaak zwaar en niet echt geschikt om in een kleinere wasmachinetrommel te wassen. Daarom zou ik er zelf voor kiezen om deze professioneel laten reinigen en een wasserette of stomerij in te schakelen.

Gelukkig hoef je deze niet vaak te wassen. Gun je overgordijnen daarom dit luxe momentje.

Inbetweens zijn een stuk lichter van stof en dus wel geschikt om zelf mee aan de slag te gaan. Deze kun je wassen op de manier zoals hiervoor besproken.

 

 

dikke stoffen overgordijnen

Verduisterende, velours of dikke stoffen overgordijnen wassen?

We schreven eerder in dit artikel dat je dikke stoffen gordijnen, velourse of verduisterende gordijnen beter kunt laten reinigen. Heb je een wasmachine trommel met een inhoud van 9 kg of meer, dan kun je dit zelf ook prima doen.

Prop er niet alles tegelijk erin, maar was elk gordijn apart. Doe dit op een lage temperatuur. Omdat het dikke, zware gordijnen zijn moet je een iets hoger toerental kiezen. Kies nooit meer dan 1000 toeren, want dan heb je kans dat de gordijnen krimpen.

Wil je dat dikke gordijnen na het wassen snel weer dat zachte gevoel terugkrijgen? Voeg dan een klein beetje wasverzachter, of nog beter, natuurazijn toe.

Wasverzachter kan een vettig laagje achterlaten in je machine en op je wasgoed. Natuurazijn doet dit niet en heeft ook een verzachtend effect. Doseren gebeurt in in het vakje voor wasverzachter, meestal afgebeeld met een bloemetje.

Het resultaat is nagenoeg droog en lekker zacht. Drogen kan door ze aan de waslijn te hangen. Heb je geen grote waslijn? Probeer ze vooral niet aan een rekje te drogen. Leg ze dan op een groot badlaken op een plek waar ruimte genoeg is. Zoals de badkamer. Ze hoeven niet kurkdroog te zijn om ze weer op te hangen. Des te sneller ze weer aan de rail hangen, des te beter. Check dus regelmatig de staat van het gordijn en hang deze zo snel mogelijk op.

 

Hoe moet je linnen of katoenen gordijnen wassen?

Katoenen en linnen gordijnen kunnen op dezelfde manier als dikke gordijnen gewassen worden. Kijk dus ook even naar de tekst hierboven. Gebruik ook weer een lage temperatuur en zet bij deze soorten gordijnen het toerental nooit hoger dan 600 toeren. Waarom? Des te minder werk heb je eraan om ze mooi op te hangen.

En onthoud dat linnen en katoen al wat kreukelig is van zichzelf. Dus ook hier, een kreuk is leuk.

 

 

vouwgordijnen wassen

Hoe moet je vouwgordijnen wassen?

Oei, vouwgordijnen. Prachtig om te zien, maar het is een monsterklus om ze te wassen. Ik bedoel vooral die originele vouwgordijnen met touwtjes, latten etc. etc. Mijn advies? Stofzuigen en sprayen. En blijf er vooral vanaf. Je krijgt ze nooit meer goed.

Ik lees adviezen om vouwgordijnen in bad te doen. Ik zeg, laat ze lekker hangen.

Er zijn ook nog ‘nep’ vouwgordijnen die aan de bovenkant van klittenband zijn voorzien. Ja, dat is het betere werk, haha. Deze zijn er makkelijker af te halen. Stokjes eruit en dan uitwassen. Super gemakkelijk. Dus check altijd van tevoren wat voor systeem het is als je de gordijnen laat maken. En, of de gordijnen makkelijk te wassen zijn.

 

 

witte gordijnen wassen

Hoe moet je witte gordijnen wassen?

Witte gordijnen zijn prachtig, maar erg snel vies. Bij deze gordijnen kom je er dus niet zo makkelijk vanaf. Alleen stofzuigen en een spraytje gaat de klus niet klaren.

Maar eenmaal gewassen en weer glad opgehangen maakt dat je weer helemaal happy bent. Dus pak de gordijnen eraf en doe ze in de wasmachine, op 30 graden is genoeg.

Gebruik altijd een wasmiddel voor de witte was. Dit geeft meteen een heerlijk fris effect. Het voordeel is dat je echt niet op een hoge temperatuur hoeft te wassen.

Mijn nieuwe favoriet hiervoor is het Witte Wasmiddel van The Laundry Story. Dat is een heerlijk wasmiddel waar je maar heel weinig van hoeft te gebruiken.

Het product wast zelfs de meeste vuile witte was weer heerlijk schoon.

wasmiddel witte was


(Ps. deze gebruik ik ook voor witte sokken, handdoeken en ondergoed, maar dan zet ik de wasmachine wel op minimaal 60 graden.)

 

 

Wassen met azijn, wasmiddel of wasparfum?

Tot slot: waar kunnen we het best mee wassen?

Zelf ga ik natuurlijk wel voor een beetje wasmiddel. Het maakt niet uit. Pak gewoon je favoriet. Geur, neutraal, duur, goedkoop, poeder of wat dan ook.

Tegenwoordig zijn bijna alle wasmiddelen prima. En onthoud, gordijnen was je vaak alleen even voor de frisheid.
Die frisheid is natuurlijk wel waar het om draait. Je wilt niet alleen dat de gordijnen fris ruiken, maar het liefst het hele huis.

Wasparfum is dé truc die ik daarvoor gebruik. Het is dé finishing touch die ik in het bakje van de wasverzachter doe. Dit heerlijke goedje maakt dat je hele huis fantastisch ruikt. Het geeft jou het gevoel geeft dat je klaar bent voor het voorjaar. Kes voor Wasparfum Crystal of voor de heerlijke zomerbries geur van Beachy Breeze.

 

 

Heb jij opmerkingen of tips? Laat het weten in de reacties onder deze blog.

 

 

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Washok 9.1 / 10 - 465 Reviews @ Feedback Company